sreda, 30. oktober 2013

Kaj je scrapbooking?

Za vse, ki se morda ne ukvarjate s scrapbookingom, je lahko ta beseda tuja, neznana. V slovenščino bi jo lahko prevesli kot kolažni album.

Po domače povedano pa je to pravzaprav album s fotografijami, ki jih dodatno okrasimo, opremimo ... V album lahko damo tudi kakšne druge stvari, ki nas spominjajo na določene dogodke, npr. vstopnice, prospekte, kataloge ... odvisno od tega, čemu je ta album sploh namenjen.

Ponavadi so ti albumi precej okrašeni, za njihovo izdelavo potrebujemo različne vrste papirja, trakove, gumbe, lesene in druge okraske ... in potem se ustvarjanje lahko začne.

Jaz iščem materiale po različnih trgovinah. Dobro si zapomnim cene, primerjam med različnimi trgovinami in po tem zapravljam;).

Ustvarjalni material

torek, 29. oktober 2013

Arboretum Volčji Potok

Z učenci smo pred jesenskimi počitnicami obiskali Arboretum Volčji Potok.

Arboretum Volčji Potok

Že zelo dolgo časa je minilo, od kar sem bila nazadnje v Arboretumu, pa še takrat sem bila v čisto drugačni vlogi, saj sem pomagala pri predstavitvi knjige. Zdaj pa sem bila prvič v vlogi učiteljice, ki je spremljala učence pri naravoslovnem dnevu.

Z učenci smo imeli veliko srečo z vremenom, saj je čisto na koncu malo deževalo, drugače pa je bilo zelo prijetno. Najprej smo v učilnici spoznavali, kaj v Arboretumu sploh počnejo, nato pa naredili sprehod po parku. Nad ogledom sem bila navdušena. Bilo je res zanimivo, učenci so se veliko novega naučili, navdušile so me tudi jesenske barve listov.

Ob takih izletih vedno znova razmišljam, da bi morala bolje spoznati Slovenijo. Upam, da se mi bo kdaj to tudi uresničilo;).

 Jesen

ponedeljek, 28. oktober 2013

Montessori delavnica: Pregibanje in pikanje

V soboto sem se udeležila Montessori delavnice z naslovom Pregibanje in pikanje.

Na njej smo spoznavali, kako pripraviti pripomočke za omenjeni dejavnosti. Na delavnici sem se naučila oblepiti škatlico v poseben papir "carta varese", pripravili smo tudi pladenj za dejavnost pregibanja. Pladenj smo izdelali na delavnici, nato pa sem ga doma še oblepila.

Dobila sem zelo zanimivo idejo, kako za učence pripraviti navodila za pregibanje papirja v različne oblike. Nekaj takih navodil bom pripravila tudi mojim učencem in jih preizkusila v šoli. O rezultatih pa še poročam;).

Oblepljena škatlica v papir "carta varese"

sobota, 26. oktober 2013

Montessori pedagogika in učni pripomočki

»Pomagaj mi, da naredim sam« je glavni in vodilni motiv pedagogike Montessori.

Meni so pri tej pedagogiki najbolj všeč konkretni materiali, ki jih ponudimo otroku. S pomočjo teh materialov se lažje uči, raziskuje, razmišlja in uri svoje spretnosti.


Sama zelo rada izdelujem učne pripomočke. Razmišljam, kako bi otrokom ponudila čim bolj konkretne izkušnje in predstave, učenje pa bi vključevalo različna čutila. 

Predstavljala bom različne učne pipomočke, ki sem jih do sedaj izdelala in ki so se pri učencih izkazali za koristne. Zraven bom zapisala tudi navodila za izdelavo, ker želim vsem, ki bi to želeli, olajšati pot do idej. 

četrtek, 24. oktober 2013

Izdelava rojstnodnevnega koledarja

V prejšnji objavi sem zapisala, da smo z učenci izdelali rojstnodnevni koledar in kaj vse se lahko učenci z njim naučijo. V tej objavi pa objavljam navodila za izdelavo.

Za izdelavo koledarja smo potrebovali:

- navadne bele liste,
- barven papir,
- rumen plakat
- barvice,
- črn flumaster,
- šablono torte,
- šablono plamena za svečke,
- škarje,
- lepilo.

Potek izdelave:

Učencem sem prinesla šablono torte. Šablono so obrisali, obris okrasili in pobarvali kot torto, na koncu pa še izrezali.
Za svečke sem narezala trakove dolge 1,5 cm x 7 cm. Učencem sem dala šablono za plamen svečke, tudi te so obrisali in narezali. Na svečke smo zapisali ime učenca in datum rojstva. Svečke smo prilepili na torte z imeni mesecev glede na to, kateri mesec ima kdo rojstni dan.
Na koncu smo torte po vrsti nalepili na plakat in ga obesili v razredu.

torek, 22. oktober 2013

Rojstnodnevni koledar

Z učenci smo v septembru izdelali rojstnodnevni koledar.

Praznovanje rojstnih dni je za vse otroke zelo pomembno. S pomočjo rojstnega dne jim lažje razložimo, koliko časa traja eno leto. Svoj rojstni dan nestrpno pričakujejo, zanima jih, kako si rojstni dnevi ostalih sošolcev in sošolk sledijo. S pomočjo rojstnih dni spoznavamo tudi vrstni red mesecev.

Ob ustvarjanju koledarja so učenci urili različne spretnosti, npr. natančno obrisovanje, striženje, lepljenje, barvanje, uporabljali so svojo domišljijo in razvijali finomotoriko.

Idejo sem dobila ob gledanju različnih fotografij na internetu, po tem pa sem jo prilagodila glede na interese otrok.


V naslednji objavi boste lahko prebrali, kako izdelamo tak koledar.

sobota, 19. oktober 2013

Ustvarjanje z učenci

Z učenci zelo rada ustvarjam.
Vedno mi je zelo zanimivo, kako so navdušeni, kako jih nekatere stvari pritegnejo in kako mi po tem pripovedujejo, da so to delali tudi doma, z očkom in mamico.
Moram pa biti zelo pozorna na to, da iščem izdelke in ideje, ki vsebujejo polno malih korakov. Da lahko en izdelek delamo več dni, saj moramo izkoristiti vse proste minute, ki nam ostanejo med drugimi obveznostmi in dejavnostmi. Včasih je tudi tako, da nekateri učenci raje ustvarjajo, kot pa se igrajo. Pride kakšen dan, ko so nad ustvarjanjem zelo navdušeni. In obratno;).
Pri iskanju idej, kaj bomo ustvarjali, skušam poleg tega, da bi otroci pri delu uživali, poiskati tudi izdelke, ki so nečemu konkretno namenjeni (ne pa samo praholovci), ter da se učenci s tem tudi kaj novega naučijo.
Pri delu uporabljam različne materiale, skušam uporabljati tudi kaj takega, s čimer drugače ne pridejo v stik, ali pa da jih uporabimo na kakšen drugačen način.
Predstavljala bom izdelke, ki jih delam z učenci, da se bo enakega dela lahko lotil tudi kdo drug, če bo to želel, predvsem pa, da sama ne bom pozabila, kaj vse sem že naredila. Če imam nekje shranjeno, je namreč večja verjetnost, da bom idejo še kdaj uporabila. Drugače pa včasih kar pozabim, kaj smo že delali lansko leto (ali še pred tem). Vem, da je bilo nekaj zanimivega, pa se sploh ne morem spomniti.


četrtek, 17. oktober 2013

Vse se začne na začetku ;)

Hmmm ... vse se začne na začetku;).

Zakaj sem se pravzaprav odločila za pisanje bloga?
Po poklicu sem učiteljica, po duši ustvarjalka in ko to kombinacijo združiš, nastane oseba, ki počne veliko zanimivih reči.
Navdušena sem nad ustvarjanjem, raznim ustvarjanjem in vse sorte izdelujem. Imam obdobja, ko se vržem v eno stvar in po tem delam samo tisto (npr. obdobje nakita, pa voščilnic, scrapbookinga, šivanja, kvačkanja, pletenja ...). Trenutno imam obdobje scrapbookinga;).
Zelo rada izdelujem učne pripomočke za učence, ker pa nimam prav veliko prostora za shranjevanje, blog pride prav za to, da bom imela vse nekako zabeleženo in se vsaj vizualno ne bo izgubilo (če se bo že v stanovanju).
Zanima me pedagogika montessori. Spremljam različne slovenske in tuje spletne strani, berem knjige in brskam. Razmišljam. Se učim. Raziskujem. Kako izdelati različne učne pripomočke za učence? Kaj jim bo res koristilo, kaj jim bo zanimivo, kako vsebine predstaviti čim bolj konkretno?

Množica idej, zamisli, interesov, ki bodo našle prostor na tem blogu ...