četrtek, 28. november 2013

Jaslice

Že zelo dolgo časa si želim, da bi imela "ta prave" jaslice. Take velike, s celo zgodbo oz. pokrajino, na kateri se bo veliko dogajalo. Na njej nameravam imeti pastirčke, ovčke, Marijo, Jožefa, Jezusa, svete tri kralje in morda še kaj.

Do sedaj v stanovanju za to nisva imela prostora, ker je bilo preprosto premajhno. Zdaj pa imava končno dovolj prostora in že vem, kje bi rada postavila jaslice. Do postavljanja jaslic je sicer še nekaj časa, vendar sem se odločila, da jih naredim sama. Najprej sem mislila, da jih bom začela delati že veliko prej, pa mi kar nekako ni uspelo ob vseh projektih, ki sem jih še imela v zadnjem času.

Material, ki ga bom potrebovala za izdelavo jaslic lahko vidite spodaj, kaj vse bo pa iz njega nastalo, pa še poročam:).

   
   

ponedeljek, 25. november 2013

Lesene deščice

V razredu imajo učenci na voljo zabojček preprostih lesenih deščic, s katerimi se zelo radi igrajo. Pogosto me presenetijo, kako zanimive izdelke zgradijo in koliko se s tem naučijo.

Ideja lahko pride prav prišla še komu, saj lahko tako igračo hitro (in verjetno dokaj poceni) priskrbimo s pomočjo kakšnega mizarja ali koga drugega, ki se ukvarja z lesom. Lesene klade bi lahko bile različnih velikosti. Morda jih lahko celo pobarvamo, čeprav za uspešno gradnjo to ni potrebno.

Nekaj zanimivih utrinkov si lahko ogledate spodaj!






petek, 22. november 2013

Mestni muzej Ljubljana

Z učenci smo obiskali Mestni muzej Ljubljana, delavnico z naslovom Dom nekoč in danes.

Mestni muzej Ljubljana

Prvič sem obiskala Mestni muzej z učenci in bila resnično navdušena. Vsekakor bom še kdaj sama obiskala Mestni muzej in ko bom sodelovala pri izboru dejavnosti za učence, bom predlagala obisk Mestnega muzeja.

Učenci so bili zelo motivirani, z veseljem so preizkusili vse dejavnosti (tudi pranje perila, šivanje gumba in likanje perila), kljub temu, da sem za nekatere predvidevala, da jih morda ne bodo tako pritegnile. Pri obisku so resnično uživali, poleg tega pa so se še veliko naučili.

Nekaj utrinkov naših dejavnosti pa si lahko pogledate spodaj!


Peka piškotov


Trenje orehov


Mletje kave


  Pranje perila


Likanje perila


Šivanje gumba


Čiščenje čevljev in tal

torek, 19. november 2013

Jesenske lučke

Ko smo se z učenci sprehajali po Arboretumu, so me navdušili jesenski listi. Razmišljala sem, kako bi jih lahko uporabili tako, da bomo na koncu z našim izdelkom lahko nekaj tudi počeli.

Prijateljica mi je dala zelo zanimivo idejo in nato smo z učenci izdelali jesenske lučke. Učenci so pri ustvarjanju zelo uživali. Pri izdelavi pa je pomembno samo to, da na jesenske liste ne nanesemo premalo ali preveč lepila in da so jesenski listi ravni. Na spodnjih prvih dveh fotografijah je kar preveč lepila, boljše je, če lepilo namažemo na jesenski list in list položimo na kozarec.

Mi smo pri ustvarjanju zelo uživali!

 Lepljenje jesenskih listov na steklo

Okrašeni kozarec

 Jesenske lučke (svečniki)

nedelja, 17. november 2013

Most ključavnic v Münchnu

Na poti do živalskega vrta sva naletela na zelo zanimiv most. Na njegovi ograji je pripetih polno ključavnic. Moj mož se je spomnil, da verjetno ključek vržejo v reko in s tem ponazorijo "večno" ljubezen.
Naslednjič morava še midva prinesti ključavnico;).






četrtek, 14. november 2013

Origami v šoli

Učenci v šoli so nad dejavnostjo origami navdušeni. S pomočjo navodil izdelujejo različne izdelke. Samostojno jih prilagodijo in uporabijo na različne načine, tako da nastanejo zelo zanimivi končni izdelki.

Ker otroci lažje razumejo konkretna navodila, jim po navodilih iz knjig pripravim 3d origami navodila. To pomeni, da lahko vsak korak tudi potipajo, premaknejo, ne pa samo pogledajo, tako kot je v knjigah. S pomočjo teh navodil so samostojni in znajo sami izdelati različne izdelke.

Poleg tega, da učenci izdelujejo različne izdelke, se pri dejavnosti zgibanja papirja učijo koncentracije, branja in sledenja navodilom, samostojnosti, natančnosti, razvijajo motorične sposobnosti, koordinacijo oko - roka, po potrebi pa med seboj tudi sodelujejo in si pomagajo.

Pomembno je samo to, da učence opozorim na razliko v velikosti papirja, saj je na navodilih velikost papirja manjša, kot je papir, ki ga uporabljajo oni.

Origami v šoli

ponedeljek, 11. november 2013

Dejavnost pregibanja - origami

Na montessori delavnici sem se naučila izdelati poseben pladenj za dejavnost pregibanja (origami).

Namen tega pladnja je, da ima dva prostorčka. Oba prostora sta ravno toliko velika, da imata prostor za origami papir. Prvi prostor je namenjen origami papirju, drugi prostor pa končnemu izdelku.

Ko dam pladenj v uporabo otrokom, jim poleg pladnja dam tudi navodila za izdelavo različnih origami izdelkov.

Pladenj za pregibanje sem izdelala na montessori delavnici, s papirjem pa sem ga ovila doma.

sobota, 9. november 2013

Perpetuum Jazzile

Z dragim sva bila danes na koncertu Perpetuum Jazzile v Areni Stožice.
Bilo je fantastično!
Za malo skominov pa naslednji dve pesmi!

Ena lepa slovenska pesem s čudovitim videospotom.


Ob pesmi Avsenik Medley pa smo kar zaplesali!


petek, 8. november 2013

Izdelava igre spomin

Z učenci smo izdelali igro spomin.

Za izdelavo igre spomin smo potrebovali:

- 120 g bel papir
- 160 g zelen papir
- barvice
- lepilo
- rezalnik papirja
- folije za plastificiranje
- plastifikator

Potek izdelave:

1. Najprej sem učencem s pomočjo rezalnika papirja narezala bele kartončke v velikosti 5 x 5 cm in zelene kartončke v velikosti 6 x 6 cm.



2. Učenci so na bele kartončke narisali različne slike.




3. Porisane bele kartončke smo prilepili na večje zelene kartončke. 



4. Na koncu sem kartončke plastificirala, da bodo še dolgo uporabni.



5. Igro zelo radi uporabljamo!



sreda, 6. november 2013

Živalski vrt München

Z dragim sva v Münchnu obiskala tudi živalski vrt.

Živalski vrt München

Nad njim sva bila navdušena in v njem sva preživela cel dan. Najbolj so naju navdušili ogromni prostori, v katerih so se živalih lahko prosto gibale, ljudje pa smo se med njimi lahko sprehajali.
Tako sva obiskala jamo netopirjev, park želv, deželo deževnega gozda ... in videla veliko zanimivih živalih.
Ostalo pa naj povedo slike!
 
Želvici se imata radi!

Legvan

Riba z bleščicami

Moj moj :)

Koliko živali se skriva na sliki?

V deželi deževnega gozda

Pingvinček

torek, 5. november 2013

Igra spomin

Ker v razredu nimamo prav veliko iger, smo se z učenci odločili, da bomo kakšno igro izdelali kar sami. Pri izdelavi igre spomin smo zelo uživali, vsak je lahko sodeloval s svojimi idejami in izdelal neomejeno število parov.

Igro z veseljem uporabljamo, saj ima veliko zanimivih slik!



nedelja, 3. november 2013

Izlet v München

Z dragim sva med jesenskimi počitnicami obiskala München. 
Vzela sva si nekaj časa in obiskala prijatelje, ki jih imamo tam. Obiskala sva tudi akvarij, živalski vrt in center mesta.
Midva sva se odpravila z avtom, obiskati pa se ga da tudi z vlakom iz Ljubljane. Nad izletom sva bila navdušena, ostalo nama je kup idej, kaj vse bi v Münchnu še lahko obiskala.
V naslednjih objavah pa bo sledilo še nekaj zanimivih slik ... :).

München

File:Neues Rathaus und Marienplatz München.jpg

petek, 1. november 2013

Najin album

Že spomladi sem ugotovila, da imam na računalniku, po različnih albumih in kar tako veliko najinih fotografij. Za te fotografije se včasih ne spomnim točno, kaj je že na njej, kaj šele, da bi vedela, kdaj točno je bila posneta. Zato sem se odločila, da nama izdelam najin scrapbook album. Začela sem z izdelavo albuma in še zdaj vneto iščem fotografije, da jih bova imela čim več.

Pri vsakem dogodku zapišem datum, kakšne pomembne podatke, imena ...

Za osnovo albuma sem vzela 270 gramski papir različnih barv, ki ga narežem na 22,7 cm x 30 cm. To je nekako največja velikost papirja, ki jo še lahko vložim v fascikel (registrator, mapo). Izdelane scrapbook strani shranjujem v fasciklu. To mi omogoča, da albuma ne delam v kronološkem zaporedju, ampak fotografije po vrstnem redu uredim kasneje.

Moje scrapbook strani niso tako zelo okrašene, kot so ponavadi danes tiste, katerih slike lahko najdemo na internetu. V glavnem so bolj preproste, malo scrapbook papirja s kakšnim trakcem, črkami in drobnimi dodatki (gumbi, različni leseni dodatki, izsekani ali izrezani papirnati dodatki).

Bolj mi je pomembno to, da je ta album res nekakšen pregled vsega tega, kar vse sva že videla in doživela skupaj in da ga bova še večkrat lahko vzela v roke;).

  
Tako pa izgledata dve strani iz najinega albuma.